Senaste nytt

19. okt, 2020

Labbets egna gammelkatt Tusse har haft urinvägsinfektion. Inte ovanligt hos katter med njurproblem samt hos äldre individer. Han har sprungit på lådan och alla möjliga andra ställen ochförsökt kissa och ibland kissat en liten liten skvätt koncentrerad urin med blod i .

Analyserade hår från kisen med frekvensanalys och såg att det fanns både bakterier och svamp. Redan efter ett dygns behandling med några doser homeopatmedel började blodet tunnas ut och för att efter tre dagar vara helt borta. De frekventa trängningarna försvann och han gick kanske lite mer än vanligt på lådan men mängden urin var i storlek som det brukar.

Eftersom mineralerna i analysen låg högt kan detta tyda på att även njursten kan förekomma så parallellt har han fått homeopatmedel som ska minska och förebygga njursten.

Vi har slutat helt med torrfoder och Tusse äter nu enbart kött, mundi örtblandning och vatten. 

Brist på sömn och förstås oro har gjort att han gärna vill vara nära och han sover djupt som aldrig förr. I fredags kväll somnade han över mina papper när jag bokförde vilket jag tog som ett tecken på att det var dags att sluta jobba och hålla helg.

Välkommen för rådgivning

tidsbokning: www.boka.se    Häst och HusdjurLabbet

 

17. okt, 2020
Kan det vara en fördel att AVMASKNINGEN av din häst tar tid ? Varför får hästen parasiter ? Har din häst alltid mycket parasiter ? vad innebär det ? Dessa frågor och många många fler besvarar vi gärna när ni kontaktar oss
Det är underbart att under många år få följa hästar som har eller har haft större eller mindre obalans i sin mage och tarm med ett sänkt immunförsvar och därmed mycket parasitangrepp som kommit i balans och stärkts upp, med inga eller lite parasiter som resultat...helt utan kemi.
Häst & HusdjursLabbets styrka är att vi ser till individens helhet för att uppnå hälsa.
 
Hästens Hälsa - vår Passion
 
23. sep, 2020
Träckprov är ett litet hälsotest, en status för hästens immunförsvar.
Varför får hästar mycket mask ? Deras immunförsvar är sänkt tex av en infektion, inflammation, försurning i kroppen etc.
Många kunder kommer till oss med frågan, varför ligger värdet högt på blodmask nästa gång jag tar träckprov fastän jag avmaskat. Endel hästar har legat högt i flera år trots betesrotation, mockning och ibland helt rena nya beten.
Vi har lång erfarenhet av att hjälpa hästar till balans
Det är extra viktigt att provta inför vintern eftersom denna säsong är mer krävande för hästen och eventuella obalanser kan behöva rättas till.
 
TRÄCKANALYSER FÖR HÄST 
Kod 101 Grundanalys
För den vanliga rutinkontrollen på den enskilda hästen. Påvisar de vanligt förekommande mag-tarmparasiterna blodmask (för att urskilja den stora blodmasken krävs odling, kod 106), spolmask och fölmask. Svaret kommer som ett EPG-tal, ägg per gram träck, som avgör om avmaskning är nödvändig. (För analys även av bandmask se utökad analys, kod 103).
Pris
229:- per häst (1-2 hästar)
215:- per häst (3-10 hästar)
200:- per häst (11hästar och fler)
Kod 102 Grundanalys - Samlingsprov
Som 101 fast som samlingsprov på upp till 4 hästar. Samlingsprov rekommenderas när man vill kontrollera parasittrycket på markerna.
Pris
320:-
Kod 103 Utökad analys
Påvisar förekomst av de flesta mag-tarmparasiter blodmask, spolmask, fölmask men även bandmask. Viktigt, plocka gärna bollar från olika träckhögar ( t ex från samma dag eller två dagar i rad) för att öka chansen att hitta bandmaskägg, dessa utsöndras inte homogent.
Pris
399:- per häst (1-6 hästar)
370:- per häst (7-10 hästar)
360:- per häst (11 hästar eller fler)
Kod 104 Utökad analys - Samlingsprov
Som 103 fast som samlingsprov på upp till 4 hästar. Samlingsprov rekommenderas när man vill kontrollera parasittrycket på betesmarken.
Pris
595:-
Kod 105 Total analys
Som kod 103, utökad analys, samt odling, kod 106. Påvisar förekomst av de flesta mag-tarmparasiter inkl bandmask, stora och lilla blodmasken, spolmask och fölmask. Viktigt vid denna analys är att plocka träckbollar från olika träckhögar t ex från samma dag eller två dagar i rad för att öka chansen att hitta bandmaskägg, eftersom de inte utsöndras homogent.
Pris
585:-
Kod 106 Odling för att utesluta förekomst av stora blodmasken
Det är extra viktigt att ta reda på om det finns förekomst av stora blodmaskar eftersom de är betydligt farligare än den lilla blodmasken. Det går inte att skilja stora- och små blodmaskar åt med andra analyser än odling. En odling kan göras oavsett antal epg blodmask. Ange på följesedeln om ni önskar individuell odling eller samlingsprov (max 5 hästar). Observera att svaret från odlingen tar 2-3 veckor.
Pris
200:-
5. sep, 2020

Helhetshälsa för häst-Den fantastiska förmågan till självläkning. För att hästar, hundar, katter och vi själva ska vara friska behöver vi se och förstå helheten i våra liv inte bara symtomen. Detta synsätt kallas helhets eller holistisk hälsa.

Den 15 november har vi en föreläsning i ämnet här på Häst & HusdjursLabbet i Hästveda. Vi har precis haft denna kurs på Apelgården kropp & själ och vill nu erbjuda andra samma möjlighet till er som är intresserade. Det kan vara ett stall, ridklubb, förening etc. Hör av er till oss så berättar vi mer. 

Hästens kropp, tankar, känslor och själ hänger samman med en fungerande helhet. Då dessa är i balans är hästen hälsosamt frisk, vid obalans uppstår sjukdom.
Därför har miljön hästens vistas i, dess möjligheter att få uttrycka sitt naturliga beteende, och du som ägare stor inverkan på hästens hälsa.
Under denna dag berör vi:
- Att se helheten
- Basen för god hälsa: hur stärker vi hästens immunförsvar, tarmbalans, parasiter och resistens.
- Att förebygga: hur kan vi påverka kroppens självläkande förmåga?
- Hästen som energivarelse
- Örter och energimedicin
- Frekvensanalys - hur kan den hjälpa dig & din häst
- Parasiter
- Vad säger hästen om dig? Hur kan jag och min häst komma i balans?

Många sjukdomar som tex magsår och fång hos häst kan förebyggas och lindras genom att se helheten och göra aktiva val

27. aug, 2020
Föl bygger upp sitt immunförsvar genom att äta stoets träck
Idag fyller vår yngste vägvisare och coachhäst Eilifur 1 år.
Eilifur betyder evig på isländska.
När föl föds äter de gärna mammans träck för att snabbt skapa en bra tarmflora med mikroorganismer ifrån närmiljön. På så sätt börjar de bygga sitt immunförsvar.
Enita, Eilifurs mamma brukar ligga mellan 0 till 225 epg blodmask normalt men under senare delen av dräktigheten fick hon en svampinfektion som belastade immunförsvaret så hon påbörjade en behandling för detta invärtes.
När Eilifur föddes låg hennes värde på så mycket som 2400 epg blodmask. Eilifur åt av träcken med god aptit och jag funderade som mikrobiolog hur detta skulle utveckla sig. Tre veckor efter att Eilifur föddes var Enitas värde åter nere på 175 epg blodmask.
Jag har följt Eilifur under hela hans första år en gång per månad med träckprov och han har aldrig legat högre än 200 epg. Igår tog jag ett nytt och då hade han inga parasiter alls.
När han var ungefär 6 månader började jag ge honom Equus Mundi 10 dagar varannan månad och jag har även valt att inte avmaska kemiskt eller vaccinera honom. Han lever i flock som går på lösdrift  på ganska stora ytor. Skogsbete (sommartid) och mera hagbete vintertid.
Vad kan man fundera på / lära sig av detta ?
Att det är viktigt för föl att kunna äta av stoets träck. Många mockar ur boxen frenetiskt för att det ska vara rent. Den mikrobiologiska floran är jätteviktig för att bygga upp immunförsvaret, matsmältning och annat. Många hälsoproblem som nutidens hästar har bottnar i obalans i mage/tarm. Tänk att trots dessa höga värden av parasiterägg fanns i träcken han åt drog inte han på sig samma mängd. Intressant. Det finns teorier om att vi behöver belasta vårt immunförsvar med "lite skit" så att det ska triggas och bli starkt, väl värt att fundera på
Vi önskar er en fin dag tillsammans med era hästar
Eilifur ska få morotstårta