Senaste nytt

4. aug, 2020

Är så fasinerad av hur djur hjälper varandra och talar om på ett mycket tydligt sätt hur de uppfattar det du gör. Något vi människor borde lära av djuren. Tydlighet och hjälpsamhet.

Akeyla är nu inne på sjätte veckan hos oss och har blivit en i gänget med katterna speciellt gammelkatten Tusse älskar Akeyla och äter gärna lite hundmat tillsammans i hennes skål.

 Hon har nu börjat vakta hönsen lite på avstånd och springer inte efter lika ofta om hönsen rör sig lite snabbt. Hönan Titti har idag återgått till sitt normala beteende att på sommaren smita in i huset och äta lite kattmat så förhoppningsvis ska de snart våga röra sig på gården som de brukar utan att Akeyla vill leka.

Man blir väldigt trött av att vakta och lära sig nya saker tycker Akeyla och då behövs vila inomhus så matte får vakta istället.

När nu behandlingen för Borrelia är klar ska kroppen rensas homeopatiskt för vaccinationen hon tidigare fått och träckprov ska göras. 

Behöver du göra en hälsokoll på din hund eller annat djur gör vi frekvensanalys för att hitta obalanser i kroppen. Även förekomst av mikroorganismer, nivån av vitaminer, mineraler och aminosyrer finns med i analysen

Frekvensanalys/ håranalys

 

 

 

26. jul, 2020

Hästens immunförsvar är sänkt tex av en infektion, inflammation, obalans i tarmfloran, försurning i kroppen etc.
Många kunder kommer till oss med frågan, varför ligger värdet högt på blodmask nästa gång jag tar träckprov fastän jag avmaskat. Endel hästar har legat högt i flera år trots avmaskning, betesrotation, mockning och ibland helt rena nya beten.

Vi har lång erfarenhet av att hjälpa hästar till balans
Välkommen att boka tid för rådgivning

13. jul, 2020

Vi hade en önskan om att hitta en hund som kan vakta våra höns, katter, hästar och såklart även oss människor, labbet och gården. En stor och ärofylld uppgift. Har läst endel om de herdehundar som finns, deras förmåga att tänka självständigt och deras vaktinstingt. Hur dessa fantastiska djur levt tillsammans med boskap sen långa tider.

Så endag fanns hon där, Akeyla ❤,en 7 månaders Kavkazskaja ovtjarka eller en sk kaukasisk herdehund. Tidpunkten var helt fel, men ett har jag lärt mig av djuren och det är att de kommer in i mitt liv när det är dags.

Att byta miljö, människo- och djurflock är en stor sak för en unghund. Stressen satte sig i magen så under tiden hon landar får hon örtblandningen Mundi för att hjälpa mage och tarmar och även relax blomsterdroppar för att hjälpa till att lösa upp emotionella blockeringar.

Vi byter även ut torrfoder till färskfoder långsamt långsamt.

 

Rasen är mycket självständig och behöver känna sig fri och hon tar sin roll som vakthund fint och rör sig på gården helt fritt dygnet runt. När hon nu så sakta landat in och hälsat på katter och höns tenderar hon att bli busig och lekfull vilket skrämmer slag på framförallt hönsen. 

Hon var såklart veterinärbesiktigad inför köpet men eftersom jag gör frekvensanalys/håranalys vilken går på djupet så scannade jag av henne. Hon hade Borrelia och co-infektion av Ehrlichia så nu behandlas hon homeopatiskt.

Vi kommer att följa hennes utveckling framöver, även tema hundhälsa, sk problemhundar, foder etc

Hund/katt/Får

 

 

12. jul, 2020

Vad händer när kemiska substanser från avmaskningsmedel samt toxiner från döda maskar läcker igenom tarmbarriären ut i blodbana och kropp ?

Förutom en kraftig påverkan på den mikrobiologiska flora som finns i tarmen kan även tarmens rörelseförmåga och transport och upptag av näring påverkas. 2010 gjordes en litteraturstudie av J. Hedenby, "Spolmaskassocierad Kolik hos Häst" Studien visade ett starkt samband mellan avmaskning och spolmaskassocierad kolik. Majoriteten av hästarna som redovisas i denna studie var avmaskade ett till fem dygn innan koliken debuterade (Schusser, 1988; Southwood et al., 1996; Cribb et al., 2006).
Allt som ofta ges "hästen kan få kolik av parasiter" som ett skäl till avmaskning. studien Parasitförekomst hos häst – samband med kolik och avmaskningsrutiner En fall-kontrollstudie
Exmensarbete inom veterinärprogrammet av Camilla Mörby , 2017, visade i sitt examensarbete att inget samband kan påvisas mellan ospecificerad kolik och förekomst av parasiterna S. vulgaris = stor blodmask, A. perfoliata =bandmask eller Cyathostominae spp = små blodmaskar., där parasitär förekomst fastställts med träckprovsanalys. Det fanns heller ingen signifikant högre förekomst av S. vulgaris hos de hästar (oavsett fall/kontroll) som avmaskades endast efter indikation från träckprov, jämfört med hästar som avmaskades regelbundet en eller 2-4 gånger per år.

Är man en uppfödare, bedriver stuteri eller är privatperson med unghästar där spolmask förekommer är det viktigt att ha tillräckligt med mark eller tex alternera med grannens kor och arbeta förebyggande för att undvika problem eftersom det finns en utbredd resistensproblematik.

Tyvärr verkar det finnas en utbredd kunskapsbrist vad gäller både träckanalyser och kemiska avmaskningsmedels effekt på mag/tarmbalansen.
Att göra en träckanalys vill jag påstå är ett billigt litet hälsotest. 

På hösten då träckanalyser från hästar vars ägare arbetar förebyggande med parasitproblematiken kommer in är mitt arbete extra roligt ! Att få följa hästar som har eller har haft större eller mindre obalans i sin mage och tarm och därmed mycket parasitangrepp som kommit i balans, med inga eller lite parasiter som resultat...helt utan kemi. Till er som skriver ut recept utan en träckanalys och ni som avmaskar utan att veta om det behövs och då ofta med ett starkt långverkande avmaskningsmedel vill jag säga.......är det värt att riskera hästarnas hälsa för några hundralappar ? Vill helst inte uppleva så många hästar vars ägare ringt det senaste åren och beskriver sjuka/förgiftade hästar med kolik, förgiftningsfång, utslag, eksem som uppkommit i samband med avmaskning(ofta samma dag men även flera veckor efter).

Att arbeta förebyggande med betesplanering, sambete med andra djurslag, träckanalys, örter, att hästen får uttrycka sitt naturliga beteende i flock och med möjlighet att röra sig och småäta fritt över dygnet för att må bra både fysiskt och psykiskt borde vi alla arbeta med först och främst INTE använda kemiska avmaskningsmedel som en genväg eller för att man inte kan erbjuda hästen tillfredställande hagar och miljö.

Anki Olofsson, Doktor Mikrobiologi
Häst & HusdjursLabbet

Helhetshälsa för Häst & andra djur

11. jul, 2020

Att gå till hästarna på skogsbetet en tidig sommarmorgon är ljuvligt. Att höra fåglarna, känna dofterna, höra bäcken porla. Ibland ett oväntat möte med fru räv eller en liten vattensnok. 

Brukar försöka känna in var det känns som att hästarna är och närma mig på håll. Älskar att på avstånd betrakta flocken, vilka som just för stunden interagerar, går nära och ser ut att prata och dela sina väsen. Vem som har behov av att vara ensam och tanka energi.

Efter en stund talar de om på sitt sätt, med en dov mullrande gnäggning eller ett högt skri, eller en blick att vi vet att du är här med oss, välkommen. Ibland fortsätter de sitt betande men allt som ofta kommer de en i taget och stämmer av läget.

En intensiv känsla av glädje och lycka infinner sig.

Flocken är mina vänner, arbetskamrater, stöttepelare och vägvisare i livet