Senaste nytt

13. jan, 2021

Dagar som denna med snö och kyla tänker jag på de hästar som bara står där ute i den lilla hagen, ensam med ett täcke på. Inget vatten eller hö.....hon eller han bara står för vad ska hästen göra ? I hagen bredvid står en annan häst likadant.....
Till er ägare vill jag säga...ta ansvar för din häst den är en levande, kännande varelse med behov
Den behöver vatten....snö är inte tillräckligt. Jobbigt att fixa ? möjligt men du ska ändå se till att din häst har vatten
Den behöver hö....magsyran droppar konstant och riskerar fräta hål på magens slemhinna. Hästen behöver energi för att hålla värmen.
Varför har den täcke ? för att du ska slippa borsta ? för att hålla värmen ? i en flock med vänner rör hästar sig naturligt, kliar varandra , äter och dricker.
Hur mår en häst som bara står där ?
Det är Din skyldighet att se till din hästs behov annars byt hobby

12. jan, 2021


Det är jätteviktigt för föl att kunna äta av stoets träck för att snabbt etablera en tarmflora. Många mockar ur boxen frenetiskt för att det ska vara rent. Den mikrobiologiska floran är viktig för att bygga upp immunförsvaret, matsmältning och annat. Stora delar av immunförsvaret sitter i tarmfloran som innehåller många kilo av mikroorganismer. Tarmfloran svarar på när en patogen mikroorganism finns genom att försöka förhindra att den förökar sig och lever vidare. Hästar har även en lymfatisk vävnad som kallas ”gut-associated lymfoid tissue (GALT). Denna vävnad svarar för över 70 % av kroppens hela immunförsvar. Många hälsoproblem som nutidens hästar har bottnar i obalans och kroniska infektioner i mage/tarm.
Vi bör heller inte påverka den tarmflora som håller på att etableras i onödan, dvs avmaska fölen kemiskt i förebyggande syfte och ej heller om fölet inte uppvisar problem eller symtom.
Vid stoets 9 dagars brunst ändras hennes hormoner som via mjölken kan ha påverka att fölets träck blir löst under några dagar.
Många är vi som ger våra dräktiga ston fodertillskottet Equus Mundi - Dräktig ekologiska örtblandning för immunförsvar, mage & tarm.


Vi hjälper gärna till med råd angående träckprov, avmaskning, immunförsvar för ditt sto och föl

12. jan, 2021
Häst & HusdjursLabbet är ett företag som ger en helhjärtad och kompetent service till häst- och djurägare. Vi är stolta över att vara Sveriges enda labb som arbetar för och med helhetshälsa för häst & andra djur samt deras ägare.
Jag som driver labbet heter Anki Olofsson och är doktor i mikrobiologi.
Det räcker inte bara med att kroppen är stark för att individen ska vara frisk. Det behövs även balans i sinnet, känslorna och miljön den lever i. När alla dessa delar är i balans är djuret friskt och mår bra i kropp och själ. Det är vad helhetshälsa betyder, att få delarna på plats. Helheten är så mycket större än var del för sig.
För att se vad kroppen har för obalanser och eventuella infektioner utför vi frekvensanalys (håranalys) och för att titta efter parasiter utför vi träckprov.
Vi hjälper till med en behandlingsplan vid behov och tar hjälp av örter, homeopatiska medel samt vitaminer och mineraler.
Sedan urminnes tider har hästen strövat omkring och ätit örter, gräs, löv och bark för att hålla sig frisk och minska parasitbördan.
Idag ser hästens vardag annorlunda ut och kan behöva kompletteras med örtblandningen Equus Mundi som är ett registrerat fodertillskott.
Till våra hundar, katter & får finns örtblandningen Mundi.
För känslomässiga blockeringar, livsfrågor och andlig utveckling arbetar jag tillsammans med min hästflock som vägvisare och coach. Har lång erfarenhet som ledare i industrin och har utbildat mig till horse assisted coach samt professionell coach enligt ICF. Vi håller kurser i personlig och andlig utveckling samt föreläsning om helhetshälsa.
Att hitta sitt inre ledarskap, medvetenhet och styrka blir allt vanligare när livet har skaft en tid och kroppen börjar säga ifrån. Alla är värda ett meningsfullt liv och att hitta sitt syfte.
Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor eller behöver rådgivning
 
Anki Olofsson 0732-132524
kontakt@hastohusdjurslabbet.se
29. dec, 2020
innebär att söka kunskap utifrån hästens grundläggande behov, ifrågasätta hur och varför vi gör som vi gör, lyssna och se hästen.
Att ha kunskap och vara medveten gör livet som hästägare lite lättare.
Framförallt ger det oss styrkan att kunna ifrågasätta och lita på sin egen kunskap och intuition i lägen där tex en veterinär gör en bedömning.
För ett tag sedan blev jag uppringd av en veterinär. En av mina kunder hade bett honom kontakta mig angående risker med avmaskning med Cydectin Comp och hur och varför man gör träckanalys.
Kunden ifrågasatte varför veterinären (kunden sökte för hästens kolik) ville ge ett bredspektrum anhelmintika som riskerar att slå ut tarmfloran dessutom utan att säkert veta om hästen var belastad av parasiter. Inga frågor ställdes om hur hästens vardagsliv ser ut, vad den äter förekomst av tex mögel i hö, utevistelse och rörelse, motion i samband med kraftgiva, stress, annan medicinering.
En mycket intressant diskussion följde om Cydectin Comps biverkningar och varför, hur många kunder som hör av sig om dessa biverkningar och varför de inte rapporteras in, hur och varför man behöver göra en träckanalys och vad den säger om immunförsvaret, om hästars allmänna hälsoläge men framförallt om att SE HELHETEN, att se och lyssna in hästen och om att ställa frågor och lyssna in hästägaren.
Det blev ett långt samtal
Utan min kunds kunskap och inre styrka att ha mod att ifrågasätta hade detta samtal aldrig ägt rum och jag känner att det samtalet gjorde skillnad för både honom och mig i vårt fortsatta arbete.
Nyfiken på hur det gick för hästen med kolik ?
Den hade ätit hö med mögelsporer i vilket inte alltid syns på höet. Hästen kunde få hjälp att rensa ut kroppen från belastningen och mår nu bra.
11. dec, 2020

Att lyssna, känna och ha tillit har barn helt naturligt om vi vuxna låter dem göra det. Samma gäller hästen... om inte vi människor missbrukar dem.

Hästarnas budskap
" Om du inte ser är det för att du inte tittar. om du inte förstår är det för att du inte vill öppna dina ögon.
Ta ett djupt andetag och våga känna det som är du långt där inne. Som ser och som förstår att allting är exakt det som det ska vara för att du ska hitta ut ur din egenskapade illusion.
Ingen är fel, inget är fel, alling är rätt och precis exakt som det ska vara. Ta ett djupt andetag och skänk dig själv friden att få möjligheten att gå förbi det här steget när du inte förstår och vet någonting och helt plötsligt förstår du precis allting.
Sänk dina krav som du bär på, älskade du.... tiden är flytande och du hinner med. Du behöver inte springa. Var bara i dig själv en stund till och öppna upp möjligheten för att du ytterligare vidgar ditt sinne.
Men slut dina ögon och verkligen titta.
Andas.......förstår du, det jag försöker säga dig ? "
 
It´s all about you
Det handlar om dig
 
På fototsyns hingsten Eilifur och min dotter Estrid