Senaste nytt

12. apr, 2021
Från en nöjd kund
 
Vi har nu fått svar på senaste avföringsanalysen för vår hund och den visade ingen förekomst av Giardia! HURRA!!! Tack för fantastiska produkter och all hjälp
 
 
Analysen är utför av annat laboratorium
 
31. mar, 2021

Lägesrapport mask
I år är redan parasiterna igång ser vi i de prover som kommer in. Alltifrån låga värden till riktigt höga värden. Även bandmask förekommer.
Ni vet väl om att ett högt epg värde indikerar att immunförsvaret är sänkt. Kroppen jobbar då med att bekämpa en infektion och eller inflammation vilket påverkar immunförsvaret och parasiterna sänker då immunförsvaret ytterliggare.
Vi på Häst & HusdjursLabbet är stolta över att kunna hjälpa kunders hästar till ett starkt immunförsvar...det syns i träckprovet !😀
Vi har lång erfarenhet av fodertillskottet Equus Mundi (betyder renad häst by the way) . Vi har märkt att hästar som använder örtblandningen har låga parasitvärden.... så bra ! 🦋

Vår egen coachflock om 5 hästar följer vi med träckprov varje månad för att se hur värdet varierar över året och samla erfarenhet.
Värdena låg nu mellan 25 - 150 epg blodmask.

Naturens kraft är fantastisk
www.hastohusdjurslabbet.se
#hästliv #hästensparasiter #hästochhusdjurslabbet #equusmundi #naturlighälsa #örter #djurhälsa #naturligdjurhälsa

16. mar, 2021
Läkemalva - En fantastiskt läkande ört
Vi har hjälpt flera magsårshästar till en bättre hälsa.
Med hjälp av frekvensanalys har vi hittat mikroorganismer som förmodligen legat till grund för sår i tarmslemhinnan. Man har därefter kunnat läka ut mikroorganismerna. För att hjälpa den irriterade eller såriga tarmslemhinnan har hästen ätit läkemalva med goda resultat.
Läkemalva är en flerårig ört med rosa eller vita blommor, som växer i Europa och Nordafrika. Läkemalva har använts som naturmedicin i tusentals år för att behandla matsmältnings-, andnings- och hudproblem. Det är främst roten som man använder för medicinskt bruk. Läkemalva helande krafter beror delvis på de slemämnen som örten innehåller. Inom naturmedicin används läkemalva för att lena och läka slemhinnor i mage/tarm. Läkemalva kan även användas mot diarré och hosta.
Slem- och garvämnen i läkemalva kan påverka upptag av läkemedel. Tag åtskilt från läkemedel med ett par timmars mellanrum
Finns att beställa i vår webbshop
10. mar, 2021

Det är en ljuvlig tid vi har framför oss. Ljuset kommer åter, dagarna blir längre, fåglarna kvittrar och gräset tar fart. Men för många hästar innebär denna del av året eksem, fång, lös träck, kolik och andra diffusa symtom. Ibland känner man bara den där känslan i magen att något inte stämmer att något känns fel. Att lyssna på sin magkänsla är bra och kan förhindra att en liten sak går så långt att det blir ett problem för hästen. Lyssna in era hästar varje dag

 

Att tänka på inför betessäsongen

 

  • Att göra en träckanalys vår och höst är ett billigt litet hälsotest. Testet säger endel om status på immunförsvaret.
  • Vänj in hästen långsamt till nytt bete så mikroorganismerna i tarmen hinner anpassa sig.
  • Stör inte den så för immunförsvaret viktiga tarmfloran med kemiska preparat i onödan. Speciellt viktigt för föl som bygger upp sitt immunförsvar och som påverkar fölets hälsa som vuxen häst.
  • Att stärka och rensa ur njurar, lever, blod och lymfa är att förebygga stagnation och att inte dessa utrensande organ kan göra sitt jobb optimalt. Allt hästen äter belastar dessa kroppssystem så det gäller att de fungerar som de ska.
  • Att stärka immunförsvaret så det kan hålla nere mängden parasiter är toppen. Ett bra sätt att undvika kemiska produkter.
  • Fodertillskottet Equus Mundi som är en ekologisk örtblandning hjälper många hästar att bli sitt bästa starkaste jag året runt. Vi berättar gärna hur

 

  • Allt fler av våra kunder gör en årlig hälsokoll med frekvensanalys för att balansera upp eventuella problem i kroppen.

 Ofta har hästen, hunden eller katten varit under utredning och behandling under längre tid av veterinär och vi har kunnat stötta med vår kunskap och hjälpt till i läkningsprocessen. Efter att ha läkt från en svårare sjukdom eller obalans ser man nyttan av att fånga eventuella problem tidigt innan det hinner utvecklas till något större.

  • Frekvensanalys för mikroorganismer är lämplig vid misstanke om att dessa kan ligga till grund för ett problem tex fång, näsblod, magsår, sår, kolik, ppid, avmagring, stelhet, vinglighet och mycket mer. Vill man se hela bilden av obalans i kroppen finns en mer heltäckande analys
  • Om möjligt låt hästen gå på ett varierat bete där det förekommer både äng med örter och skogsbete för sol och myggskydd och buskar, löv och ris.
  • Framförallt låt hästen vara häst och umgås i flock det stärker både kropp och själ.

 

Vi önskar er en underbar vår och sommar

 

Din hästs hälsa – Vår passion

 

27. feb, 2021
Dräktiga ston och föltider. Det är en spännande tid när stoet är dräktigt. När fölet väl kommer lär den sig fort att stå på sina ben och att springa. Den ska också etablera en bred mikroflora i tarmen för att bygga upp sitt immunförsvar. Det är jätteviktigt för föl att kunna äta av stoets träck för att snabbt etablera denna tarmflora. Den är viktig för fölets framtida hälsa. Många är snabba att mockar ur boxen för att det ska vara rent. Den mikrobiologiska floran är viktig för att bygga upp immunförsvaret, matsmältning och annat. Stora delar av immunförsvaret sitter i tarmfloran som innehåller många kilo av mikroorganismer. Tarmfloran svarar på när en patogen mikroorganism finns genom att försöka förhindra att den förökar sig och lever vidare. Hästar har även en lymfatisk vävnad som kallas ”gut-associated lymfoid tissue (GALT). Denna vävnad svarar för över 70 % av kroppens hela immunförsvar. Många hälsoproblem som nutidens hästar har bottnar i obalans och kroniska infektioner i mage/tarm.
Vi bör heller inte påverka den tarmflora som håller på att etableras i onödan, dvs avmaska fölen kemiskt i förebyggande syfte och ej heller om fölet inte uppvisar problem eller symtom.
Vid stoets 9 dagars brunst ändras hennes hormoner som via mjölken kan ha påverka att fölets träck blir löst under några dagar.
Många är vi som ger våra dräktiga ston fodertillskottet Equus Mundi - Dräktig ekologiska örtblandning för immunförsvar, mage & tarm.