10. mar, 2021

Inför betessäsongen

Det är en ljuvlig tid vi har framför oss. Ljuset kommer åter, dagarna blir längre, fåglarna kvittrar och gräset tar fart. Men för många hästar innebär denna del av året eksem, fång, lös träck, kolik och andra diffusa symtom. Ibland känner man bara den där känslan i magen att något inte stämmer att något känns fel. Att lyssna på sin magkänsla är bra och kan förhindra att en liten sak går så långt att det blir ett problem för hästen. Lyssna in era hästar varje dag

Att tänka på inför betessäsongen

  • Att göra en träckanalys vår och höst är ett billigt litet hälsotest. Testet säger endel om status på immunförsvaret.
  • Vänj in hästen långsamt till nytt bete så mikroorganismerna i tarmen hinner anpassa sig.
  • Stör inte den så för immunförsvaret viktiga tarmfloran med kemiska preparat i onödan. Speciellt viktigt för föl som bygger upp sitt immunförsvar och som påverkar fölets hälsa som vuxen häst.
  • Att stärka och rensa ur njurar, lever, blod och lymfa är att förebygga stagnation och att inte dessa utrensande organ kan göra sitt jobb optimalt. Allt hästen äter belastar dessa kroppssystem så det gäller att de fungerar som de ska.
  • Att stärka immunförsvaret så det kan hålla nere mängden parasiter är toppen. Ett bra sätt att undvika kemiska produkter.
  • Fodertillskottet Equus Mundi som är en ekologisk örtblandning hjälper många hästar att bli sitt bästa starkaste jag året runt. Vi berättar gärna hur
  • Allt fler av våra kunder gör en årlig hälsokoll med frekvensanalys för att balansera upp eventuella problem i kroppen.

 Ofta har hästen, hunden eller katten varit under utredning och behandling under längre tid av veterinär och vi har kunnat stötta med vår kunskap och hjälpt till i läkningsprocessen. Efter att ha läkt från en svårare sjukdom eller obalans ser man nyttan av att fånga eventuella problem tidigt innan det hinner utvecklas till något större.

  • Frekvensanalys för mikroorganismer är lämplig vid misstanke om att dessa kan ligga till grund för ett problem tex fång, näsblod, magsår, sår, kolik, ppid, avmagring, stelhet, vinglighet och mycket mer. Vill man se hela bilden av obalans i kroppen finns en mer heltäckande analys
  • Om möjligt låt hästen gå på ett varierat bete där det förekommer både äng med örter och skogsbete för sol och myggskydd och buskar, löv och ris.
  • Framförallt låt hästen vara häst och umgås i flock det stärker både kropp och själ.

Vi önskar er en underbar vår och sommar

Din hästs hälsa – Vår passion

Dela den här sidan