28. apr, 2021

Det går alldeles utmärkt att inte avmaska föl i förebyggande syfte

Tänk på vad du ger ditt föl det påverkar dess framtida hälsa.

Det är en spännande tid när stoet är dräktigt. När fölet väl kommer lär den sig fort att stå på sina ben och att springa. Den ska också etablera en bred mikroflora i tarmen för att bygga upp sitt immunförsvar. Det är jätteviktigt för föl att kunna äta av stoets träck för att snabbt etablera denna tarmflora. Den är viktig för fölets framtida hälsa. Många är snabba att mockar ur boxen för att det ska vara rent. Den mikrobiologiska floran är viktig för att bygga upp immunförsvaret, matsmältning och annat. Stora delar av immunförsvaret sitter i tarmfloran som innehåller många kilo av mikroorganismer. Tarmfloran svarar på när en patogen mikroorganism finns genom att försöka förhindra att den förökar sig och lever vidare. Hästar har även en lymfatisk vävnad som kallas ”gut-associated lymfoid tissue (GALT). Denna vävnad svarar för över 70 % av kroppens hela immunförsvar. Många hälsoproblem som nutidens hästar har bottnar i obalans och kroniska infektioner i mage/tarm.

Vi bör heller inte påverka den tarmflora som håller på att etableras i onödan, dvs avmaska fölen kemiskt i förebyggande syfte och ej heller om fölet inte uppvisar problem eller symtom.

Vid stoets 9 dagars brunst ändras hennes hormoner som via mjölken kan ha påverka att fölets träck blir löst under några dagar.

Många är vi som ger våra dräktiga ston fodertillskottet Equus Mundi - Dräktig ekologiska örtblandning för immunförsvar, mage & tarm.

När fölet är ca 6 månader kan man börja ge örtblandningen. Sedan 10 år tillbaka får våra hästar, stora som små, fodertillskottet Equus Mundi periodvis. Under denna tid har vi inte avmaskat någon häst kemiskt... toppen för häst och miljö.

Tänk att så mycket mask kan komma ut efter att ha gett fodertillskottet några dagar. Kundfoto längst ned till höger.

Dela den här sidan